AGNES VAN MINNEN | VERLAMD VAN ANGST

Verlamd van angstWaarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Waarom ging ik keer op keer terug?

Veel vrouwen - en mannen - die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken, zelfs niet tegenover vrienden of hulpverleners. In het taboedoorbrekende boek Verlamd van angst wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties (zoals verlammen, vluchten, vechten of vermijden) in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het begrijpen van deze overlevingsreacties, die wel degelijk een functie hebben, betekent vaak een grote opluchting voor slachtoffers en helpt bij de verwerking. Op deze manier kan de cirkel van misbruik worden doorbroken en neemt de kans op herhaling af. Een toegankelijk boek met uitleg, tips, mythen die worden ontkracht en voorbeeldverhalen.

Agnes van Minnen is klinisch psycholoog en expert op het gebied van PTSS/trauma en angst, en heeft honderden slachtoffers van seksueel misbruik behandeld. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit.

Veschenen: september 2017.

ISBN 10: 9024408970 | ISBN 13: 9789024408979 | paperback 224 p. | prijs € 22,95 | bestellen: website | Uitgeverij: Boom

 

 

TRUSKA BAST | UW WIL GESCHIEDE

Uw wil geschiedeDe levens van tienduizenden katholieke kinderen in de jaren vijftig en zestig veranderen op slag als hun ouders hen naar kostschool sturen. Onder het wakend oog van zusters, paters en broeders moeten kinderen van soms pas negen of tien jaar oud zich handhaven in een systeem dat draait om gehoorzaamheid.

Op basis van persoonlijke verhalen van mannen en vrouwen die het kostschoolbestaan hebben meegemaakt, laat Uw wil geschiede zien hoe in dat religieuze klimaat macht en machtsmisbruik hand in hand gaan. Sommige kinderen worden er voor het leven getekend. Voor anderen betekent het leven op kostschool juist een sprong voorwaarts.

Wat hun verhalen laten zien is hoe het een naast het ander kan bestaan. Maar dit boek gaat ook over de kunst van het vertellen: het is een ode aan het menselijk vermogen om door middel van verhalen betekenis te geven aan gebeurtenissen die ons ingrijpend hebben beïnvloed.

Veschenen: september 2017.

ISBN 10: 9021406705 | ISBN 13: 9789021406701 | paperback 272 p. | prijs € 19,99 | bestellen: www.ako.nl | Uitgeverij: Querido

 

 

JOS EVERS | (ZOMAAR) EEN JONGEN OP EEN INTERNAAT

jos evers: (zomaar) een jongen op een internaatEen vrolijke jongen van 11 jaar, Peter van de Ven, die onbezorgd opgroeit en in de laatste klas zit van de lagere school, zomaar een jongen dus, zoals zo vele andere, krijgt te horen dat hij maar een internaat zal moeten zodra hij naar de middelbare school zal gaan in september. Zijn leven verandert daardoor 180 graden.

Hij moet de veiligheid en warmte van het ouderlijk huis verruilen voor het onbekende. Er is geen andere keus. Peter zijn moeder is eerder dat jaar aan kanker overleden en Peter zijn vader heeft een eigen bedrijf waarvoor hij zes dagen in de week bok klanten aan het werk is. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, 1969-1970, was dat normaal. Dat maakt het voor zijn vader onmogelijk om zelf op een goede manier zijn kinderen op te voeden.

Peter laat noodgedwongen zijn vrienden achter en begint aan een nieuw leven. Hij beleeft op het internaat leuke maar ook minder leuke avonturen. In (zomaar) Een jongen op een internaat wordt dit op een losse, ongedwongen manier beschreven.

Meer informatie en bestellen: www.eenjongenopeeninternaat.nl

 

 

TED VAN LIESHOUT | SCHULDIG KIND

ted van lieshout: schuldig kindVlak voor het avondeten krijgt de vriend van Teds moeder een hartaanval. Terwijl zij met de ambulance mee naar het ziekenhuis rijdt, bidt haar thuisgebleven zoon van vijftien tot de Heilige Maagd Maria: hij hoopt dat ze oom Paul wil redden. Maar het is niet Maria die antwoordt.

In 2012 publiceerde de veelbekroonde auteur Ted van Lieshout (1955) een onthullende roman die gebaseerd was op zijn omgang als kind met een pedofiele man. Mijn meneer deed veel stof opwaaien door het precaire onderwerp. De vraag die hem daarna het meest gesteld werd was: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? In Schuldig kind geeft Van Lieshout al even onthullend en soms onthutsend antwoord op die vraag.

ISBN10: 9021406098 | ISBN13: 9789021406091 | Uitgeverij: Querido | Bestellen

 

 

JENNY SPAARGAREN-VELDMEIJER | EEN EIGEN KAMERTJE

een eigen kamertjeDe auteur heeft pijnlijk sober haar ‘eigen kamertje’ en wat daarin gebeurde beschreven. Ze was als pleegdochter toevertrouwd aan een bekend CDA-Kamerlid, haar oom. Hij heeft haar jaren lang misbruikt. Niemand die het wist of er iets mee deed.

Het doet zeer, deze herkenning van veel te lang verborgen gehouden misbruik aan den lijve te voelen. Door de sobere verteltrant is dit verzorgde boek des te schrijnender.

Jenny Spaargaren-Veldmeijer is een geboren schrijfster! Ik hoop nog eens een boek van haar te mogen lezen.

Klaske Metaal, Stichting KLOKK.

 

 

BEN HOFFSCHULTE | DANTESKE LIEFDE

mijn meneerBen Hoffschulte (Zwolle 1946) is jurist en filosoof, vertaler en autodidact. Hij was een kleine twintig jaar antiquaar in Leuven en werd er nadien toe aangespoord een autobiografie te schrijven, wat hij na enige twijfel heeft gedaan. Het resultaat is een goed geschreven en onderhoudend verhaal dat soms leest als een ware schelmenroman, maar wel degelijk op feiten is gebaseerd. Terloops worden ook relevante stellingen ontwikkeld die niet onderdoen voor die van Luther, nu vijfhonderd jaar geleden, maar een positievere rol zien weggelegd voor het omstreden pausdom. Bijzondere inspiratie ontleent de schrijver hierbij aan een boeiende danteske liefde, die hij openhartig uit de doeken doet.

In de hoofdtekst en in de appendix gaat het onder meer over sociobiologie en over de mimetische theorie van Girard. Evenals in de laatste bestseller van dan Brown, Inferno, komt Dante er uitvoerig in voor en ook de Hagia Sophia speelt een centrale rol, maar dan bovengronds met duiding van een enigmatische tekst in de koepel. Ook een fout, maar veelbetekenend Dante-citaat in Das Kapital van Marx krijgt eindelijk de aandacht die het verdient en in de laatste tekst wordt het beroemde Cogito van Descartes herzien ten gunste van de klassieke ontologie.

Voor de huidige situatie van Europa pleit de schrijver niet voor opvoering van de bewapening maar voor een ontwapenende strategie, die echter haaks staat op de door velen nog steeds gekoesterde scheiding van staat en religie. Een actueel boek om niet te missen.

EAN: 9789059274853 | prijs € 19,95 | bestellen: www.bol.com | Uitgeverij: De Vries-Brouwers 2016

 

 

COCO SCHRIJBER | DE WOLKENVEGERS

mijn meneerMinnie Tikker is acht en bijt met haar scheve voortanden autologo’s in een appel. Wat haar knappe, geestige vader ziet in haar kille moeder is haar een raadsel. Wanneer hij sterft, resten haar vooral vragen en op haar zestiende ontvlucht zij het doodgebloede gezin. Haat moeder, voorheen een wild kind nu een stijve mevrouw, slijt haar dagen wachtend. Op haar sterfbed komen huiveringwekkende herinneringen naar boven aan de nonnen in het klooster waar ze werd opgesloten tijdens de oorlog. Een oorlog die haar bestaan veranderde in een hel met maar één vraag: mag je een mens doden om te overleven?
Een adembenemend verhaal over een gruwelijke oorlog en een gruwelijke moeder. Stilistisch verbluffend en met een warm, beweeglijk hart.

Coco Schrijber (1961) is schrijver en filmregisseur. Ze won de Nederlandse persprijs voor haar film First Kill (2001) en een Gouden Kalf voor Bloody Mondays & Strawberry Pies (2008). Met haar essays werd ze genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs, met haar speelfilmscenario Ola en de dingen voor de Visser-Neerlandiaprijs. De luchtvegers is haar romandebuut.

ISBN 10: 9021458853 | ISBN 13: 9789021458854 | paperback 368 p. | prijs € 19,99 | bestellen: www.bol.com | Uitgeverij: Querido

 

 

MARIE-NOËLLE TARDY | La Maltraitance envers les enfants
Les protéger des méchants

Tardy - la maltraitance envers les enfants

Quels sont les comportements actuels des méchant(e)s envers les enfants? Comment les reconnaître? Comment s'en défendre ? À qui en parler? Comment peuvent agir les médecins?

Harcèlements à l’école, sur les réseaux sociaux, violences au sein de la famille ou emprise d’ordre sectaire, les formes de maltraitance envers les enfants et les adolescents se multiplient et inquiètent.

Destiné à tous ceux qui s’occupent de la santé et du bien-être des enfants, ce livre donne toutes les clés nécessaires pour repérer les comportements des personnalités perturbées, les techniques de manipulation, ainsi que les différents types d’agressions auxquels peuvent être exposés les enfants. Repérer, dépister les mécanismes pervers c’est donner une chance aux victimes de ne pas en souffrir toute leur vie.

Comprendre pour savoir comment en parler, prévenir les agressions, et signaler quand des passages à l’acte ont eu lieu, tels sont les objectifs de cet ouvrage. Informer pour mieux protéger les enfants.

Si vous souhaitez en acquérir un exemplaire, vous pouvez me contactez: jacques.nuoffer@gmail.com ou +33 79 342 49 59.

 

 

TED VAN LIESHOUT | MIJN MENEER

mijn meneer

Een elfjarige jongen loopt rond met een geheim. Hij durft het aan niemand toe te vertrouwen, behalve aan Maria. Ze staat met het kindje Jezus in haar armen in een kapelletje langs de weg naar school. Aan haar biecht Ted op dat hij een bijzondere vriendschap heeft gesloten met een meneer. Maar hij vertelt het haar niet zomaar; hij hoopt dat ze er iets voor terug wil doen.
Op overrompelende wijze vertelt Ted van Lieshout het verhaal over de relatie met 'mijn meneer' , die zich in zijn eigen jeugd heeft afgespeeld. Met grote subtiliteit voert hij de spanning op tot het aangrijpende slot dat geen lezer onberoerd zal laten.

ISBN: 9021442027 | paperback 240 p. | prijs € 18,95 | website: tedvanlieshout.nu | Uitgeverij: Querido

 

 

ANKIE DRIESSEN | JE ZULT MAAR NET DAT KIND ZIJN

je zult maar net dat kind zijn

Ankie Driessen - Vele tienduizenden kinderen zijn het slachtoffer van seksueel misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Sommigen komen ervan af met mildere klachten na een trauma, nog te vaak kampen de slachtoffers echter met zeer ernstige stoornissen, zoals dissociatie: uit angst vlucht men bijvoorbeeld weg in dagdromen of voelt men zich heel vreemd.Trauma veroorzaakt een van de zwaarste psychiatrische aandoeningen, waarvan de behandeling pas sinds het einde van de jaren ’80 een eerlijke kans krijgt, maar waarvan de gevolgen nog onvoldoende in kaart zijn gebracht. Politiek en media lopen te hoop bij incidenten, van een structurele aanpak is nog lang geen sprake.

Freelance journalist Ankie Driessen (Den Haag, 1951) groeide op in een liefdeloos gezin. Op haar achtste misbruikte de kapelaan haar seksueel, niet lang daarna liet haar vader, haar idool, Ankie in de steek. Tientallen jaren van therapie en hulp waren nodig om haar er weer bovenop te krijgen. In 2012 publiceerde ze eerst haar eigen ervaringen, nu in Je zult maar net dat kind zijn... zet ze de problematiek van het kindertrauma in een breder perspectief.

Jongens, mannen en vrouwen vertellen in dit boek openhartig over wat zij hebben meegemaakt. Het zijn aangrijpende verhalen die de noodzaak aantonen dat de aandacht voor getraumatiseerde kinderen en volwassenen omhoog moet. Dat we, met elkaar, kinderleed dat meestal een leven lang duurt moeten zien te voorkomen. Twee psychiaters (Dirk de Wachter en Andries Korebrits) en een therapeut (Henk Weerheijm) vertellen bevlogen over hun visie op trauma en dissociatie.

Dit boek wil handvatten bieden aan een ieder die te maken krijgt met kindertrauma's; of je nu slachtoffer bent (je bent niet alleen!), ouder, docent, beleidsmaker of zorgverlener, sámen kunnen, nee móeten we ervoor zorgen dat kinderen kunnen opgroeien in een liefdevolle, veilige en vertrouwde omgeving!

ISBN: 9789085483908 | paperback 160 p. | prijs € 16,50 | Uitgeverij: Gigaboek

 

JEROEN BROUWERS | HET HOUT

het hout

In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? Het hout geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

ISBN: 9789025442255 | paperback 246 p. | prijs € 19,99 | Uitgeverij: AtlasContact

 

 

 

JESSICA KAMPHAUS | DE WONDEREN DIE IK HEB MOGEN BELEVEN

de wonderen die ik heb mogen beleven

Na een harde, droevige jeugd vol strijd vond ze haar uitweg. Ze overwon vele ontberingen, zoals vernederingen, geestelijke verkrachting, lichamelijk geweld en ziektes. In dit boek beschrijft de auteur hoe het voelt om niet gewenst te zijn en als er leugens over je verspreid worden. Ondanks alles vond ze de kracht om in zichzelf en GOD te geloven. Sterk te zijn en zich vrij te vechten. Dit alles zodat ze zichzelf kon zijn, 'het echte' zijn.

Deze kracht hebben wij vanaf onze geboorte meegekregen. Mensen maken weinig of geen gebruik van deze kracht. In ieders persoonlijke kracht zit de vrijheid-verantwoordelijkheid-emoties en gelukzaligheid geborgen. Maar hoe wordt dit pakketje geopend?

In dit boek vertelt de schrijfster hoe ze uit een diep dal is gekomen. Nadenken over innerlijke communicaties, zijn haatgevoelens en een slachtofferrol verleden tijd. Er was geen bekentenis noch verontschuldiging noodzakelijk van de veroorzaker. Begripvol en open toont ze haar leven en legt ze uit hoe ze de veroorzakers heeft kunnen vergeven en zelfs bedanken voor haar leven. Ze omhelst haar vrijheid en geluk.

Dit boek is absoluut een aanrader.

ISBN: 978-90-817883-0-4l | paperback 246 p. | prijs € 19,95 excl. € 3,95 verzendkosten | website: www.kamphaus.nl | Email: jes@kamphaus.nl

 

LUC KUSTERS | KERKELIJKE LIEFDE ALS MISDAAD

kerkelijke liefde als misdaad

Dit boek bespreekt het machtsmisbruik van het Vaticaan. Niet vanuit een historisch perspectief, zoals bij Karlheinz Deschner uitgebreid werd omschreven, maar meer op zoek naar de bron, in de psyche van de man.
Door terug te gaan naar de tijd, waarin Abraham de dualiteit aangaat met het gedachtengoed van Mythras en hoe Abraham, als dief van de psyche, met de psychische entiteit 'God', duizenden jaren lang de mannen als marionetten aan de touwtjes van de geestelijke leiders kon laten trekken.
Hoe mannen 'in naam van de Vader en de Zoon' de wereld willen beheersen en vernietigen. En als gelovige bijbelvolgers onze mede- mensen ontkracht(t)en, verkracht(t)en en vermoord(d)en; ook in de zachtere, boter-op-het-hoofdvariant van: 'Ich habe es nicht gewusst.' Dit alles aangestuurd en aangelijnd vanuit het Vaticaan, als vertegen- woordiger van Abraham en God, in de dorpen en steden via mijnheer pastoor en aan tafel via het gelovige hoofd van het gezin, pappa God.

De Kerk wordt verantwoordelijk gesteld voor deze tragedie, zolang zij haar eigen androgyniteit ontkent. De mens wordt gedeeld in vrouwelijk en mannelijk, en deze twee bewegingen dienen in een ieder actief te zijn om uit te kunnen groeien tot een volwaardig persoon.
De Kerk heeft de oermoeder vervangen door de gegijzelde Zoon. Het vrouwelijke is vervangen door de mannelijke overgave, het neerleg- gen van het zwaard. En dat, terwijl de Vader, en dus het Vaticaan, het zwaard blijft gebruiken.

In dit boek wordt onmiskenbaar duidelijk gemaakt dat de psychische entiteit 'God de Vader' zijn beste tijd heeft gehad. Dat mannen op zoek dienen te gaan naar de eigen androgyne invulling van het leven, door het verlaten van het Vaticaan en de zenmeester Jezus te volgen, zoals ook in het boek van Jos Stollman beschreven wordt.
Mannen verlaten de dwangmatige anti-vrouwcultuur en gaan op zoek naar zichzelf. 'Ik ben, die ik ben,' waarmee de ziel wordt bevrijd!

Dit is geen eenvoudig leesboek, maar een zoekboek, geschreven als een 'idiote?s' of 'liberum orator', als een gewone, vrije spreker: 'Neem niets aan, maar ga zelf op weg!'
Een verhelderend boek die je leven niet alleen als man verandert, maar vervolgens ook in je relatie in en met jezelf, en daardoor naar anderen.

Website

 

ANKIE DRIESSEN | GEVANGEN IN EEN DAGDROOM

gevangen in een dagdroom

Heel veel jaren leefde ik in een droomwereld, een fantasiewereld waarin ik als kind vluchtte door de slechte omstandigheden thuis. Om de harde werkelijkheid van pijn en verdriet aan te kunnen. Zo was ik tientallen jaren bezig met overleven. Het was bijna schizofreen zoals ik doorlopend met mijzelf in gevecht was. Ik heb het uiteindelijk toch gered, dankzij de trouwe hulp van vrienden, familie en de psychiater. De droomverslaving is voorbij. Ik ben een ander mens, de Ankie die ik altijd wilde zijn.

Van kinderen wordt tegenwoordig veel verwacht. Misschien te veel. Ze moeten bijna alles kunnen en kennen. Gelukkig functioneren de meeste kinderen goed, maar er zijn er ook die, net als ik vroeger, gedwongen door de omstandigheden en problemen in een droomwereld leven.

Met dit boek vraag ik aandacht voor deze kinderen, die door hun dagdromen als het ware in een verknipte wereld zijn beland. Ze ontvluchten de werkelijkheid, zitten gevangen in hun droom. Ik hoop dat ouders, onderwijzers en hulpverleners door dit boek de signalen die deze kinderen afgeven, herkennen en daarop attent reageren. Daarvoor heb ik het geschreven. En daardoor kan hopelijk worden voorkomen dat ze net als ik een lange weg terug nodig hebben.
Want ik heb wel een hele lange weg bewandeld. Vrijwel mijn gehele leven want de ellende begon al toen ik een baby en een kleuter was. Met het uitbrengen van mijn boek heb ik pas definitief de deur van het verleden kunnen dichtslaan al had ik het grotendeels eerder verwerkt. Psyq en haar voorgangers hebben me vanaf 1983, na een opname in Bloemendaal, poliklinisch permanent door het proces begeleid. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Het proces ging heel langzaam maar ik zie achteraf dat het helaas niet anders kon. Dit gebeurde niet met hele diepe gesprekken zoals patiënten – ook ik – vaak verwachten maar vooral met subtiele opmerkingen die me steeds weer aan het denken zetten. Er werd gelukkig ook geregeld gelachen. Het was een vaste psychiater die door de jaren heen het goede werk voor en met mij verrichtte. De psychiatrie was echter niet het enige pad dat ik volgde. Ik had het ook nodig dat ik emotioneel met een man het hele proces waarin ik al jong was verzeild, terugliep. Die kans heb ik gekregen. Terug naar de kern. Ik heb daarvan het hele verloop in mijn boek "Gevangen in mijn dagdroom" beschreven.

ISBN 9789085483441 | paperback 107 p. | prijs € 15,00 | website: www.gigaboek.nl

 

ROBERT CHESAL | EEN VERZWEGEN LEVEN

kerkelijke liefde als misdaad

Terwijl het misbruikschandaal in Nederland zich als een olievlek uitbreidt, krijgt Robert Chesal steeds meer last van een oud familiegeheim, dat zich niet meer laat onderdrukken. Hij besluit de confrontatie ermee aan te gaan, en gravend in het verleden ontdekt hij de verbijsterende waarheid over zijn eigen familie.

Uitgeverij Bertram en de Leeuw | Website

 

 

 

A. PILGRIM | EEN WEESKIND

kerkelijke liefde als misdaad

Over het boek:
"Luister goed, jongen, want ik zeg het maar één keer: gehoorzaam, wees vlijtig, respecteer je meerderen en wees vroom, opdat het je goed zal gaan in dit tehuis. Anders hebben we nog wel middelen en methoden om je klein te krijgen. Ik ken geen jongen die, als we het voornemen hebben genomen om hem te breken, stand heeft kunnen houden, en velen waren groter, sterker en harder dan jij ooit zult hopen te worden. Als je een bevel krijgt, voer het uit. Ook al lijkt het je vreemd en past het je niet, voer het uit om de liefde van Jezus Christus. Wij fraters zijn de vertegenwoordigers van God op aarde. Wij zijn de wet, je vader en moeder. In het kort: wij zijn de overheersende overheid. God sta je bij."

Informatie en bestellen: website

 

VONNE VAN DER MEER & JOSEF WILLEMS | KINDERSCHRIK

kinderschrik

Tijdens een feest gebeurt er iets met de jarige wat iedereen opmerkt, maar niemand kan plaatsen. Daags na het feest schrijft hij zijn vrienden dat hij door hun goedbedoelde verrassing teruggevoerd werd naar een verwoestende herinnering uit zijn jeugd: de middag dat hij moest nablijven bij de leraar in wie hij alle vertrouwen had, frater S.

Kinderschrik is een tweeluik , geschreven door twee verschillende schrijvers: de gast die meehielp het feest voor te bereiden (Vonne van der Meer) en de jarige (Josef Willems).

Uitgeverij AtlasContact | prijs € 12,50 | Website

 

ROOS HAASE | CRISISKINDEREN

crisiskinderen

Als baby van twee uur oud werd Roos Haasepleegkind: haar moeder wilde niet voor haarzorgen. Geen seconde van haar jeugd zou zewillen overdoen, maar tegelijk wist ze al heelvroeg dat ze haar ervaringen wilde omzettenin iets positiefs. Ze besloot pleegmoeder teworden – en dat heel anders te doen danhaar eigen pleegmoeder.

Samen met haar man ving Roos Haase meerdan honderd kinderen op die om allerleiredenen uit huis werden geplaatst. Ze gavenze tijdelijk een veilige plek in hun eigengezin. De een kort, de ander wat langer, deeen nog een baby, de ander al een tiener,zonder uitzondering kinderen met eeneigen, soms verschrikkelijk, verhaal. Vaakgaat het om kinderen van verslaafde,agressieve of verstandelijk beperkte ouders,soms om kinderen die zijn geboren met eenverslaving of met een hersenbeschadigingdoor alcoholgebruik tijdens de zwanger -schap.

Als geen ander weet Roos Haase hoe het erin de praktijk van de Jeugdzorg inNederland aan toegaat. Ze weet wat goedgaat en beschrijft wat er misgaat. Maar meernog dan dat schrijft ze met grote liefde enwarmte over de kinderen zelf. Ze beschrijftde moeilijke omstandigheden en het vaakgrote verdriet, maar ook de mooiemomenten: als een klein handje zomaaropeens haar hand pakt, als het haar lukt metheel veel geduld het vertrouwen van eenkind te winnen.

Website & bestellen: www.rooshaase.nl

 

ANDRÉ TRUYMAN | SCHIJN VAN HEILIGHEID

schijn van heiligheid

De rooms-katholieke kerk kampt met een enorme geloofwaardigheidcrisis. Terwijl het ene pedofilieschandaal het andere opvolgt, groeit de maatschappelijke verontwaardiging over het jarenlange doofpotbeleid van het Vaticaan. Ironisch genoeg is de verantwoordelijke voor dat beleid ook de man die de kerk heelhuids door deze crisis moet loodsen: paus Benedictus XVI. In 1982 benoemt paus Johannes Paulus II kardinaal Ratzinger immers tot zijn ‘prefect van de congregatie van de geloofsleer’. In die hoedanigheid beslist Ratzinger in 2001 dat kindermisbruik voortaan onder strikt geheim van het Vaticaan valt. Het is dan ook twijfelachtig of de huidige paus de meest aangewezen persoon is om het vertrouwen in de kerk te herstellen.

In dit boek analyseert André Truyman haarscherp hoe de kerk zich sinds paus Johannes Paulus II steeds verder heeft verwijderd van haar basis door koppig de ontwikkelingen van deze tijd af te wijzen. Als een advocaat van de duivel maakt hij de balans op van een kwarteeuw Ratzinger aan de macht. Hij reflecteert ondermeer over de financiën van het Vaticaan, de officiële houding ten opzichte van het priestercelibaat, kindermisbruik en vrouwen in de kerk. Zijn conclusie is ontnuchterend en werpt een nieuwe kijk op de nakende zaligverklaring van paus Johannes Paulus II.

 

ELS MULKENS | ZUSTER PHILOTHEA ZIET GIJ NOG NIETS KOMEN

zuster philothea

Boek vol interviews over hoe vrouwen een relatie met een priester beleven.

Els Mulkens, inmiddels 68 jaar, beschrijft in dit boek hoe ze als driejarige met haar zusjes en broertje in het Rooms-Katholiek Gesticht De Nieuwenhof in Maastricht terecht kwam.

In 1946 vlucht haar moeder na stelselmatige mishandelingen door haar aan alcohol verslaafde echtgenoot naar Amsterdam. Als haar vader beseft dat zijn vrouw voorgoed is weggegaan, probeert hij zijn vijf kinderen in de leeftijd van drie maanden tot zeven jaar, waaronder een tweeling, af te geven in De Nieuwenhof.
Het jongste kind, een jongetje, wordt door de nonnen geweigerd. ‘Voor baby's is hier geen plaats’, werd hem verteld. Hij reist met de baby naar Roermond waar zijn zuster en haar man wonen. Daar wordt het jongetje alsnog in het dan nog kinderloze gezin opgenomen.
Zelf gaat hij vervolgens naar Frankrijk waar hij zich aanmeldt bij het Vreemdelingenlegioen.

In de periode van 1946 tot 1956 worden de kinderen stelselmatig vernederd en mishandeld door de nonnen en de rector van het gesticht.
Na tien lange eenzame jaren mogen ze op dertienjarige leeftijd het gesticht eindelijk verlaten en worden ze herenigd met hun moeder, die inmiddels opnieuw is getrouwd. De vernederingen en mishandelingen gaan echter, vooral voor Els tweelingzusje 'het Muske', gewoon door.

Het gevolg is een verloren jeugd en een verkoelde relatie met hun moeder, wat een stempel zou drukken op hun leven.

Dit boek is mede een aanklacht tegen het opereren van de rooms-katholieke kerk, de kinderbescherming en de onderwijsinspectie in de periode 1946-1956.

ISBN: 978-90-818573-0-7

www.plumbo.nl/boek/een-verloren-jeugd

 

SAN DEURINCK | STUXKES

stuxkesDit boek is voor iedereen die met plezier de stortvloed aan stuxkes gevolgd heeft. Vlak voor zijn overlijden heeft San de stuxkes gebundeld tot dit manuscript. Net na zijn overlijden bleek dat de uitgeverij Epo toch niet geïnteresseerd was wegens ‘niet commercieel genoeg’ en ‘te weinig rode draad’. Twee eigenschappen die niet op San zelf van toepassing waren en die hij ook nooit in stuxkes heeft willen/kunnen steken. De stuxkes waren in de eerste plaats een manier om zijn ei(eren) kwijt te raken waarbij heel wat ajuinen gepeld werden. Later bleken ze een hart onder de riem van vele mede-overlevers. Precies daarom hebben we de stuxkes proper gebundeld, eenvoudig gedrukt en ter beschikking gesteld als e-boek.

Scarlett, Maureen en Suzy Deurinck

Ik was 14 en werd misbruikt door een priester

Joël is volop in proces met de dader en u zal zien in dit boek welk uitstekend bewijsmateriaal hij verzamelde.... hoe duidelijk en eerlijk hij aantoont hoe kwetsbaar een kind in zijn positie is en hoe even kwetsbaar hij stond tegenover de samenleving als volwassene na jaren van sexueel misbruik, later misbruik van vertrouwen door klerikalen... en, er zullen nog purperlingen spijt hebben van hun schuldig verzuim

 

JUDITH HERMAN | TRAUMA EN HERSTEL

trauma en herstel

In dit boek wordt het verband gelegd door Judith Herman tussen de persoonlijke gruwelen die kinderen en volwassenen hebben ervaren en de invloed daarvan op de (ontwikkeling van) de persoonlijkheid. Het boek is gebaseerd op twintig jaar onderzoek en therapeutisch werk met slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld en tevens een weerslag van ervaringen met tal van andere getraumatiseerde mensen, zoals oorlogsveteranen en slachtoffers van politieke terreur. In het eerste deel gaat Herman in op hoe mensen reageren op het trauma, welke strategieën zij inzetten om te overleven en welke consequenties dat heeft. In het tweede deel maakt zij het behandelproces inzichtelijk en bespreekt de drie fases daarin: veiligheid, herinnering en rouw, herstel van verbondenheid. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Hoewel het een gemis is dat de actuele ontwikkelingen in traumabehandeling niet worden besproken, geldt dit boek al sinds de eerste verschijning in 1992 als meesterwerk voor het begrijpen en behandelen van slachtoffers met een complexe posttraumatische stressstoornis.

 

JOEP DOHMEN | VROME ZONDAARS

vrome zondaars

Eind februari 2010 onthulden NRC Handelsblad en de Wereldomroep hoe leerlingen van een internaat in 's-Heerenberg jarenlang seksueel misbruikt waren door broeders en paters salesianen van Don Bosco. Het nieuws verraste Nederland. Er volgde een stortvloed aan onthullingen over verkrachtingen, mishandelingen en andere misdragingen door broeders, paters en zusters in roomse instellingen. Veel daders zijn overleden, wat blijft zijn de misbruikte kinderen, getekend voor het leven.

Vrome zondaars vertelt het verhaal van slachtoffers en daders. Daarnaast biedt het een analyse en een onthullend overzicht van de aard en de omvang van het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Hoe kon het gebeuren? Welke rol speelden de Nederlandse bisschoppen en het Vaticaan, en hoe werkte het systeem van verhullen? Waarom greep de overheid niet in?

 

JOSÉ ANTONIO HENNEKAM | PATER NOSTER

pater noster

'Met mijn mond?'
Vol afschuw kijk ik hem aan. Dat kan hij niet menen?>br /> 'Ja doe maar, je zult zien dat je het lekker vindt.'
Pater Deeds pakt mijn hoofd, duwt langzaam naar zijn schoot.

Pater Noster is een deels autobiografische novelle die zich afspeelt in het rooms-katholieke Nederland van het eind van de 50-er en het begin van de 60-er jaren. Het is het verhaal van een jongetje dat door zijn ouders naar een internaat wordt gestuurd, daar, ondanks de eenzaamheid en de pesterijen vanwege zijn naam en lengte, het hoofd boven water probeert te houden en uiteindelijk het slachtoffer wordt van seksueel misbruik. Het boek laat zien hoe het mogelijk is dat een intelligent kind langzaam maar zeker verstrikt raakt in het web van een pedofiele geestelijke.

 

FRANS HOUBEN | NR.21

nr. 21

NR. 21 van Frans Houben werpt nieuw licht op misbruik in R.K. internaten.

NR. 21 is de titel van de indringende, somtijds rauwe, memoires van Frans Houben over zijn leven in een Rooms Katholiek jongensinternaat. Met broeders die hun handen niet thuis kunnen houden en elke vorm van verzet er meedogenloos uitranselden. Met paters en broeders die hun ogen sloten voor wat er allemaal gebeurt en misstanden onder het tapijt vegen. Met echte vrienden en met jongens die je nooit kunt vertrouwen. Met een moeder die wanhopig probeert het contact te herstellen. Met de verlokkingen van het leven buiten het internaat. En gelukkig ook met de paar goedwillende broeders, paters en leraren die het beste uit de jonge Frans naar boven proberen te halen.

 

 

MICHAEL HEBELS | ZWARTBOEK KATHOLIEKE KERK

zwartboek katholieke kerk

Eindelijk, een boek dat zonder voorbehoud vertelt over de donkerste jaren uit de geschiedenis van de katholieke Kerk. Sinds twintig eeuwen maakt de Kerk aanspraak op moreel leiderschap. Maar nu is er een volledig overzicht van alle zonden ooit begaan door dit instituut

 

 

 

 

GIANLUIGE NUZZI | VATICAAN BV

vaticaan bv

In Italië werden meer dan 200.000 exemplaren van dit boek verkocht. De Nederlandse vertaling doet het wat rustiger aan; misschien ook omdat het boek erg gericht is op Italië.

Het plaatst een ander schandaal van de Rooms-Katholieke Kerk in het daglicht: de wanpraktijken van de Vaticaanse bank. Met miljoenen dollars – giften van gelovigen – werden foute beleggingen gedaan, werd gespeculeerd of het werd simpelweg achterover gedrukt. De Vaticaanse bank zorgde er ook voor dat miljoenen Maffia-dollars wit gewassen konden worden. Dat kon allemaal omdat er geen controle was. De bank van het Vaticaan is zelfstandig en de kardinalen die de touwtjes in handen hebben, genieten een onbeperkte vrijheid.

De informatie die het boek presenteert, is gevonden in geheime archieven en die bevindingen zijn schokkend. Voor iemand die niet veel kennis heeft van het (Italiaanse) bankwezen is het boek soms moeilijk te begrijpen, maar de grote lijn is dat niet: dit is een schandaal.

 

ROEL VERSCHUEREN | MORGEN IS VAN MIJ

morgen is van mijEen antwoord op seksueel misbruik in de kerk.

"Het probleem van seksueel misbruik binnen de kerk is waarschijnlijk zo oud als de kerk zelf. Geen enkele generatie priesters noch slachtoffers staat boven een andere; geen enkele samenlevingsvorm is in deze materie uniek. Zodra een machtsverhouding ontstaat, blijkt het binnen om het even welke maatschappelijke organisatie onmogelijk aan misbruik te ontsnappen. Dat was vroeger al zo, en dat is vandaag niet anders. Macht creëert de voedingsbodem voor mistoestanden die in elke laag van de samenleving, in elke sociaaleconomische activiteit en in elk samenlevingsverband aan de basis ligt van wanverhoudingen die uiteindelijk leiden tot een dader en een slachtoffer.

Geloven, zo lees ik overal, is het mooiste wat er is. Als ignost heb ik daar geen probleem mee. Geluk vindt men in zichzelf. Als de hulp van God daarbij nodig is, dan zij dat zo. Het doel heiligt in deze wel degelijk de middelen.

Over de kerk is alles geschreven, of misschien ook nog niets. 'De kerk' is nog iets anders dan 'het geloof'. Ze is een supranationale organisatie, een alomtegenwoordig instituut, een door mensen opgerichte instelling die zichzelf heeft uitgeroepen tot 'structuurgever' van haar leden. Een structuur, zo beweert de kerk, gebaseerd op het woord van God. Ik bestudeer sinds lang de kerk, eerder als fenomeen, precies omdat haar hele organisatie gebaseerd is op macht. Op dominantie, dogma's en controle, en dat zijn precies de dingen die me eraan storen. Wie daar geen probleem mee heeft, kan rustig lid blijven. Maar diegenen die aanvaarden dat een organisatie zoals de kerk wel degelijk bepaalt wat haar leden moeten doen; hoe ze zich moeten gedragen; hoe belangrijk godsvrucht, geboden, vroomheid en kuisheid, gezinsplanning en christelijke opvoeding zijn; binnen welke context ze best hun leven organiseren en het liefst in respect voor alle regels die de organisatie hen oplegt, moeten ook begrijpen dat er mensen zijn die vanaf de zijlijn toekijken en zich afvragen wat daaraan dan wel zo stichtend kan zijn. Vooral als de leiders van diezelfde organisatie zich niet aan hun eigen regels houden. Ook vragen hebben hun recht, namelijk gesteld te worden. En dat is precies waarover dit boek gaat."

ISBN978-90-209-9504-6 | € 17,95 | Uitgeverij Lannoo

 

BEYOND BELIEVE

beyond believe

'I was living in a world where a priest who spoke the words of God used me for sex, and there was no-one to tell. The world where this horror happened didn’t exist for anyone else.'

As a boy in Ireland where everyone – from among his own neighbours to the powers of church and state – chose to deny that a priest could sexually assault a child, Colm O’Gorman felt only shame, guilt and fear at the regular rape and abuse he suffered.But Colm would go on to make history, successfully suing the Roman Catholic Church, asking questions of the Pope himself and creating a watershed in history as hundreds more victims found the courage to report their abuse.

Beyond Belief is a powerful story of a young man's shame turning to outrage, and demonstrates that – whatever our past hurts – there is hope for the future if we are prepared to stand for truth.

 

GERARD VAN WESTERLOO | DE PATER EN HET MEISJE

de pater en het meisje

Als jonge priester woonde, studeerde en werkte pater Frits in Amsterdam. Behalve vroom en intelligent, was pater Frits ook een knappe man om te zien. Hij was populair bij de jeugd. Hij richtte een organisatie op die hij de 'Jeugdkruistocht' noemde. Bij de familie Van Westerloo werd pater Frits huisvriend. Vader Van Westerloo bewonderde hem. Gerard was zijn misdienaar. Dochter Tineke kreeg bijles Engels van hem. Plotseling werd pater Frits overgeplaatst.

Vijftig jaar na dato komt Gerard van Westerloo achter de reden daarvoor. Hij vindt de inmiddels zeer oude pater terug 'achter Venlo' en stelt hem de vraag: 'Wat heeft u indertijd met mijn kleine zusje gedaan?' Dat is het begin van een lange reeks gesprekken met Frits. Gesprekken die aanvankelijk tot doel hebben de schijnbaar eenvoudige waarheid boven tafel te krijgen. Maar gaandeweg wordt duidelijk hoe ingewikkeld die waarheid is.

 

FLORIS HABETS | ZEVEN SCHRIJVERS EN EEN RAT

zeven schrijvers en een rat

"Je moet een m´n zijn... En bedenken dat God er áltijd is... En je moet bídden."
Hoewel de woorden kordaat genoeg waren, vielen er korte pauzes tussen zijn zekerheden en klonk er in zijn stem een twijfel, die me het gevoel gaf dat ik - met een beetje verder praten - tot een meer begripsvolle reactie zou kunnen komen."

Op de site www.TenPages.com vindt u het boek "Zeven schrijvers en een rat" van Floris Habets. In hoofdstuk zeven van dit boek komt de kleine Johan tot leven met zijn verwarrende ervaringen van heimwee, geweld en misbruik bij de broeders van Sint Louis in Weert.
Het gaat hier om een nog niet gepubliceerde autobiografische roman van de schrijver.
Het idee van de site is dat lezers een of meerdere aandelen in het boek kunnen kopen (5 Euro per stuk). Zijn er binnen vier maanden tenminste 100 aandeelhouders die gemiddeld 20 aandelen kopen, dan wordt het boek uitgegeven. Via de onderstaande link kunt u de eerste twee hoofdstukken van het boek lezen, met daarna nog enkele gedeelten uit hoofdstuk 7 Kostschoolleven is geen leven: Naar de website
Vergeet niet daarna op aandeel kopen te klikken!

 

GEOFFREY ROBERTSON | THE CASE OF THE POPE

the case of the pope

The Case of the Pope delivers a devastating indictment of the way the Vatican has run a secret legal system that shields paedophile priests from criminal trial around the world. Is the Pope morally or legally responsible for the negligence that has allowed so many terrible crimes to go unpunished? And, should he and his seat of power, the Holy See, continue to enjoy an immunity that places them above the law? Geoffrey Robertson QC, a distinguished human rights lawyer and judge, evinces a deep respect for the good works of Catholics and their church. But, he argues, unless Pope Benedict XVI can divest himself of the beguilements of statehood and devotion to obsolescent canon law, the Vatican will remain a serious enemy to the advance of human rights

 

 

DANIEL CROMBEZ | MAG IK OOK LEVEN?

mag ik ook leven?

In 1958 komt Daan terecht in een katholiek weeshuis. Een non en opvoeder, bij wie hij wordt achtergelaten, terroriseren en mishandelen de weeskinderen. Hun leven is een gevangenis waar ze niet uit kunnen ontsnappen. De tragische gebeurtenissen die Daan meemaakt, zal hij nooit kunnen vergeten. Later vertelt hij aan een bevriend echtpaar over zijn angsten. Dan begint de verwerking van de trauma’s uit zijn jeugd en keert hij ten slotte terug naar het weeshuis, voor een confrontatie met zijn verleden. De biografie Mag ik ook leven? is ontroerend en schokkend. Het verhaal blijft bij, lang nadat het boek uitgelezen is.

 

 

 

WUNIBALD MÜLLER | VERZWEGEN WONDEN

verzwegen wonden

De afgelopen jaren is de katholieke kerk opgeschrikt door meldingen van seksueel misbruik. Decennialang is seksueel misbruik door katholieke geestelijken in de doofpot gestopt, maar nu wordt de roep naar om een groot onderzoek naar seksueel misbruik in katholieke instellingen steeds luider, ook in Nederland. Deze publicatie is geschreven door een ervaren Duitse psychotherapeut en theoloog. Hij gaat in op oorzaken van seksueel misbruik in de kerk en het verband met het celibaat, homoseksualiteit en pedofilie. Hij legt er de nadruk dat ook geestelijken die celibatair willen leven een ontwikkeling moeten doormaken om op een rijpe en verantwoordelijke manier met seksualiteit te kunnen omgaan en met mannen en vrouwen van de eigen leeftijd innige relaties kunnen aangaan in overeenstemming met het celibaat. Men moet de eigen seksualiteit kennen en weten of men hetero- of homoseksueel is. Priesters die minderjarigen seksueel misbruiken, blijken psychoseksueel te zijn blijven steken op de leeftijd van dertien jaar. Daarnaast moet de kerk slachtoffers aanmoedigen niet langer te zwijgen. Een diepgravende publicatie over seksueel misbruik in de kerk, de oorzaken en een mogelijke aanpak om seksueel misbruik door katholieke geestelijken in de toekomst te voorkomen.

 

ANN DE CRAEMER | VURIGE TONG

vurige tong

De vertelling heeft het kleinsteedse Tielt als decor, een dorp dat zichzelf een stad waant en waarmee de schrijfster een gloedvolle haat-liefdeverhouding onderhoudt. Niet toevallig ook het Tielt van Roger Vangheluwe, de priester die van pedoseksuele handelingen wordt verdacht, en van kardinaal Godfried Danneels, die dat allemaal toedekte. De Tieltenaar beziet zoiets met een mengeling van berusting en begrip: 'Mijnheer de kardinaal, onze Godfried, had dat misbruik in de kerk niet onder de mat mogen vegen, dat is misschien wel waar, maar die mens heeft dat goed bedoeld.' Want in Tielt gelden 'zwijgt en doe voort' en 'doe maar gewoon, ge zijt al onnozel genoeg' als leefregel.

Van datzelfde Tielt, waar de nonnen op school uitmunten in subtiele pesterijen, kan De Craemer nochtans maar niet loskomen. Eenmaal van het geloof gevallen en 'op kot' in Gent, waar ze studeert, drijft heimwee haar terug naar huis. En ook Brussel, waar ze aanvankelijk werk vindt binnen de journalistiek, ontvlucht ze om, uiteindelijk definitief terug te keren in de schaduw van de vertrouwde kerktoren.

Ann de Craemer heeft met scherpe pen een amusant boek geschreven, waarin zij zichzelf noch haar familie - inclusief een heimelijk ongelovige moeder, een gelovige vader die pas op latere leeftijd afscheid neemt van het 'gezever' en een tante die tegen wil en dank het klooster ingaat - spaart. Kortom: hoe God verdween uit Tielt, maar de minderwaardigheidsgevoelens bleven.

 

DAVID YALLOP | DE KRACHT EN DE HEERLIJKHEID

de kracht en de heerlijkheid

David Yallop legt in zijn voorwoord van "De kracht en de heerlijkheid" uit dat voorheen, als iemand zalig verklaard ging worden, het Vaticaan een "promotor fidei" aanstelde. Deze advocaat van de duivel had als taak de negatieve kanten van de eventueel toekomstige heilige toe te lichten. Aangezien paus Johannes Paulus II deze traditie afschafte, ondertussen zalig is verklaard en nu op het punt staat heilig verklaard te worden, neemt de Britse onderzoeksjournalist David Yallop deze taak met verve op zich.

Het boek ontkracht veel mythen en legenden over hoe Karol Wojtyla in Polen tijdens Wereldoorlog II bij het “oorlogsvriendelijke” Solvay onderdak vindt als werkkracht en hoe hij zich zo ver mogelijk houdt van de nazi-vervolgingen die zich overal in zijn omgeving voordoen. Dit in tegenstelling tot de verhalen dat hij als een echte held honderden joden gered zou hebben van het Duitse schrikbewind. Ook zijn legendarische strijd tegen het Pools communistische bewind als geestelijke wordt gerelativeerd door het toelichten van de voorkeursbehandeling die hij van de regering genoot tegenover kardinaal Stefan Wyszynski. Karol Wojtyla werd met behulp van die regering in een sneltempo naar de hoogste functie binnen het Vaticaan gekatapulteerd. De bijdrage die hij geleverd zou hebben als paus bij de Poolse strijd van Lech Walesa en de Poolse beweging "Solidariteit" wordt teniet gedaan door zijn besluiteloosheid. De rol die hij speelde in de afschaffing van het communisme in Oost-Europa en Rusland werd opgeklopt terwijl vooral president Gorbatsjov hierin de drijvende kracht was.

De rode draad doorheen zijn carrière was niet het vechten voor de vrijheid der onderdrukten, hij was evenmin een voorvechter van de mensenrechten of redder van de katholieke kerk. Hij steunde fascistische dictaturen en militaire junta's. Hij verzette zich openlijk tegen bevrijdingstheologie en kneep zijn ogen dicht voor grootschalige fraude binnen de Vaticaanse bank, veelvuldig kindmisbruik door priesters en geestelijken en omkoopschandalen binnen de kerk. Wojtyla creëerde een enorme kloof tussen de kerk en haar gelovigen door zijn kijk op geboortebeperking, abortus, vrouwenrechten en het huwelijk honderd jaar terug te draaien in de tijd en de pauselijke onfeilbaarheid aan te roepen.

Het boek beschrijft zeer duidelijk de relaties tussen het Vaticaan en de georganiseerde misdaad, alsook Wojtyla's inspanningen voor machtige fundamentalistische sektes als "Opus Dei" en "Legionairs van Christus". Alsook de doofpotaffaires waarin de kerk zich schuldig maakt aan het beschermen van actieve pedofielen binnen zijn personeelsbestand en de miljarden dollars die uit verschillende louche praktijken vloeien.

David Yallop is hier niet aan zijn proefstuk toe, eerder schreef hij reeds "Gods wil of maffia" over de moord op paus Johannes Paulus I, dus de man kent zijn weg in Vaticaanstad. Alles wordt zeer duidelijk beschreven, het enige minpunt is de soms iets té droge stijl, maar dat kan ook aan de vertaling liggen.

Dit is zeer interessante lectuur waarin dieper wordt ingegaan op feiten die misschien niet verrassen door hun aard (het is en blijft de kerk, dus fraude, pedofilie en machtmisbruik zijn niets nieuws), maar misschien wel door hun enorme hoeveelheid en schaal.