DOCUMENTAIRE "MISBRUIKTE MANNEN"

misbruikte mannen

De groep Maastricht bestaat uit 24 mannen die zich hebben verenigd omdat ze misbruikt waren door Broeders van Maastricht. Nu zijn ze zestigers, zeventigers: hun leven is verknald. Ze trekken gezamenlijk naar Maastricht en je krijgt hun diep indringende persoonlijke verhaal te horen. Zonder doekjes erom te wikkelen, want die zijn er niet. De tegeltjes van het pand, het glas-in-lood doen pijn. Documentairemaakster Doret van der Sloot volgde hen vier jaar: "Mannen zijn niet snel geneigd hulp te zoeken. Daarom wilde ik deze zoektocht naar erkenning vastleggen. Ik wil ook graag laten zien dat het misbruik niet alleen een enorme impact heeft op het leven van de slachtoffers, maar ook op dat van hun partners."

De misbruikte mannen zijn zonder vertrouwen. Zij moesten de stap zetten want er gebeurde volgens hen niets vanuit de congregatie. "Ze komen ons niet tegemoet. Ze zijn zichzelf aan het beschermen. Alsof ze aangevallen worden, terwijl zij degene waren die ons aangevallen hebben. Met verkrachtingen, aanrandingen, gepijp, keiharde ongewenste intimiteiten, gevangenhouding, sadisme, mishandeling. Zij moeten over de brug komen met 'godverdomme wat hebben we veel fout gedaan'", zegt een van hen.

Het begint met de vreselijke verhalen. Het zijn verhalen van roofdieren, gekleed in een pij. Ze benaderen een slachtoffer, nemen ze apart en slaan genadeloos toe.Zonder omhaal. Apart genomen worden. 'Ik moest op zijn schoot en dat was vies man, dat wilde je niet weten. Die man rookte sigaar. Allemaal dat bruin in zijn mondhoek. Dan ging er een grote tong bij mij naar binnen. En dan moest ik hobbelpaardje spelen. Dat ging boven op zijn penis natuurlijk.'

Niemand die luisterde. Een jongen die steeds te laat thuis kwam zag een boze moeder. "Daar kan ik niets aan doen, dat komt door die vuilakken." Dan de aangifte. Indrukwekkende politiefunctionarissen voor de jongens. Een tikkende typemachine. Ze konden het niet naar buiten brengen. Het was gewoonweg niet waar. Kinderen moeten gehoorzamen en er is geen ruimte voor problemen. Er wordt nergens en nooit over gesproken.

En dan. Jaren later. Deetman onderzoekt het misbruik en Eijk en Van Dam komen te gast bij Nieuwsuur. De reactie van Eijk bij Twan Huys wordt niet geslikt. "Jullie excuus klinkt voor mij als een dolksteek in de rug. Ik werd er kotsmisselijk van. Er zat geen greintje gevoel bij. Ik had zijn kop om kunnen draaien. Ik was zo ontzettend kwaad."

Vervolgens de mediation. De vele tranen die komen als een slachtoffer zijn verhaal vertelt hij zijn eigen kots moest opeten, terwijl de broeders lachen. "Wat een vuile schoften." Een ander: "Ik ben een lopende tijdbom. Ik heb niets meer te verliezen."

Het wordt D-Day. De ontmoeting met broeder Kees Gordijn, de provinciaal overste van de Broeders van Maastricht is baanbrekend. Een kans om een bladzij om te slaan en te komen tot herkenning en vergiffenis. De echte daders zijn dood. Ik word zo emotioneel toen die man dat ging zeggen. Hij doet dan wel zijn excuus tegenover iedereen en hij doet dat ook best knap en heel emotioneel. Dit heeft mij zo aangegrepen, het deed me ook goed. Je bent ook een oude flikker die daar staat. Hij moet het toch maar zeggen.

De laatste stap is de compensatie. Bedragen worden in een attachment bij een e-mail toegekend. Een verwoest leven wordt gekapitaliseerd. 35.000. 50.000 euro. 100.000 euro. De een is blij en juicht. Voelt zich gehoord en gezien. De ander is zeer somber. Opnieuw de diepgaande emoties die van het scherm druipen. Een glas champagne naast een computer. Een gebroken man in zijn auto.

De documentaire is gisteren op Aswoensdag uitgezonden. De timing van de uitzending kan niet beter: de Veertigdagentijd is begonnen. Een tijd van bezinning en verzoening. De documentaire ‘Misbruikte mannen’ laat zien dat veel tranen en veel tijd nodig zijn om te verzoenen.

Klik hier om de uitzending te bekijken

 

MEA MAXIMA CULPA: "SILENCE IN THE HOUSE OF GOD"
MEA MAXIMA CULPA: "STILTE IN HET HUIS VAN GOD"

mea maxima culpa

 

 

Een nieuwe documentaire van Oscar-winnende filmmaker Alex Gibney, onderzoekt hoe een charismatische priester in Milwaukee meer dan 200 dove kinderen misbruikt in een katholiek internaat onder zijn controle.
De jonge dove studenten werden keer op keer lastig gevallen door Father Lawrence Murphy, die ze’s nachts stalkte in hun slaapzalen, op reis om zijn landelijke buitenhuis, en zelfs in de biechtstoel.

- - - - - - - - - - - - -

Chosen is testament to the power of a compelling story, simply told. The film deals with a subject often whispered but rarely spoken about – the sexual abuse of boys by teachers in Britain’s private schools.

Brian woods interviewing AlastairFor thirty years the boys, and the men they became, stayed silent, nursing the dark secret of the abuse they suffered. But in this film, Tom, Mark and Alastair break that silence with spellbinding articulacy and breathtaking honesty - telling their stories straight to camera.

Standing apart from more tabloid models of talking about paedophilia, this film is sensitively told, allowing the men to talk directly about their experiences and the effect it has had on the rest of their lives.

Chosen reveals how these boys were groomed, how the private school system is poorly regulated, how abuse goes undetected, and why we need to listen.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE

Democracy Now in gesprek met filmmaker Alex Gibney: BEKIJKEN

Op You Tube de trailer met reacties van betrokkenen en op hen betrokkenen: BEKIJKEN

 

JONGENS VAN DON RUA

jongens van don rua

Het nieuws dat paters Salesianen op het Don Rua Internaat in 's-Heerenberg een grote groep jongens seksueel zouden hebben misbruikt, was in 2010 aanleiding voor het instellen van de onderzoekscommissie Deetman. Vijf mannen over deze traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd en de invloed ervan op hun volwassen leven.

In NCRV Dokument Jongens van Don Rua spreken documentairemakers Coen Verbraak en Bernd Wouthuysen met vijf mannen over de traumatische gebeurtenissen uit hun jeugd en de invloed ervan op hun volwassen leven.

Adri van Daal: "Ik vind het heel moeilijk om mensen te vertrouwen. Ze kunnen je altijd terugpakken." De jongens van Don Rua hebben één ding gemeen: ze hebben de ervaringen uit hun jeugd jarenlang weten te verdringen. Pas na het lezen van een krantenartikel, het zien van een televisie uitzending of zoals in het geval van Josef Willems een diepe depressie zijn ze gedwongen geweest na te denken over het misbruik. Josef zou het liefst zijn dader confronteren met de afgrond die hij teweeg heeft gebracht.

Josef Willems: "Je bent ontzield, je bent één groot gat, er is iemand met zijn grote voeten midden in je gaan staan".Wat waren het voor jongens die in de smaak vielen bij de katholieke geestelijken en wat was de rol van de kerk in hun leven? Waarom hebben de slachtoffers zo lang in stilte geleefd met hun geheim? Hoe fnuikend was dat stilzwijgen voor de rest van hun bestaan?

Frans Verhallen: "Ik heb het 40 jaar kunnen verdringen door er niet aan te denken." Jaap Wolters: "Ik word iedere dag wakker en dan voel ik mijn maag omdraaien". Vijf aangrijpende getuigenissen van misbruik, verdringing en eerherstel.

Bekijk de uitzending van NCRV Dokument: LINK

 

GEBROKEN VADERS

gebroken vaders

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de R.K. kerk kijken reikhalzend uit naar het eindrapport van de Commissie Deetman. Het misbruik heeft vergaande gevolgen. Niet alleen de slachtoffers gaan gebukt onder hetgeen hen in hun jeugd is overkomen, maar ook hun partners en kinderen, hebben de gevolgen van het misbruik gevoeld. In Kruispunt het aangrijpende relaas van twee slachtoffers en de impact van het misbruik op hun kinderen.

Bekijk de uitzending van Kruispunt TV: LINK

Over de documentaire

Umberto Bajetto

Umberto Bajetto (60) werd al jong, meerdere jaren misbruikt in een katholiek internaat. Het misbruik heeft bij hem duidelijk zijn sporen nagelaten. Het heeft jaren geduurd voordat hij de impact van zijn eigen handelen onder ogen durfde te zien.

Spartaanse opvoeding

Hij heeft zijn kinderen Spartaans opgevoed. Om hen glashard te maken, zodat zij nooit zullen worden misbruikt, op wat voor manier dan ook. Zijn 27 jarige dochter Caroline heeft als kind confronterende dingen gezien en meegemaakt. Met zijn oudste dochter heeft hij geen contact meer.

Veel geleerd van mijn vader

Caroline: "Er werd mij pas geleden ook gevraagd: heb jij weleens wat geleerd van je vader? Het mooiste daarvan vind ik, dat ik eigenlijk heel veel heb geleerd van mijn vader. In hoe je dingen niet moet doen. En dat klinkt heel raar, maar dat zijn wel hele grote lessen. Daar heb ik heel veel van geleerd."

Gestempeld

Umberto: "je bent gestempeld en dat draag je over op je kinderen. Ze zeggen wel eens dat misbruik een aantal generaties duurt. Je brengt het over op je kinderen. Niet dat je zelf je kinderen ook misbruikt maar de geur, de kleur, de smaak van het misbruik blijven altijd bij je."

Mark

Mark Klabbers (53) is vanaf de eerste klas middelbare school misbruikt op het Canisius College in Nijmegen. Ook na afronding van deze opleiding, ging het misbruik door. Zijn 20-jarige dochter Yentl houdt zielsveel van haar vader, maar heeft ook veel vragen. Zo heeft hij meerdere relaties gehad en vijf kinderen bij twee verschillende vrouwen gekregen. Yentl vertelt openhartig over haar jeugd. Want het misbruik heeft niet alleen zijn leven maar zeker ook dat van haar beïnvloed.

De wijste zijn

Yentl: "Ik doe heel erg mijn best om de wijste te zijn. Denk heel veel na over alles wat ik doe. Ik doe als puber vast heel veel stomme dingen, maar de dingen die hij fout doet in mijn ogen, die probeer ik niet te doen."

Onmacht

Mark: "ik denk dat ik haar niet echt heb kunnen geven wat ze als kind nodig had van mij, Er zijn diverse momenten geweest dat ik het gewoon niet meer wist. Hoe te handelen en hoe veiligheid te geven. En dat is lastig, dat is moeilijk."

Deel van jezelf

Peter John Schouten, psychotherapeut gespecialiseerd in hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik: "als iemand seksueel is misbruikt, raakt hij een deel van zichzelf kwijt. Om dat deel terug te vinden, daar ben je je hele leven mee bezig."

Schuld bekennen

Umberto: 'Ik vind het lastig om te leven met de gevolgen, al voelt het feit dat ik schuld beken ook als een bevrijding. Ik weet nu: er zijn de gebeurtenissen die me zijn overkomen, maar hoe je daar mee omgaat is aan jou. Er is niemand die tegen mij heeft gezegd dat ik al die dingen moest doen, dat heb ik zelf gedaan.'

 

ROBERT CHESAL IN: DE WANDELING

robert chesal de wandeling

Robert Chesal (47), geboren in New Jersey en 25 jaar geleden geëmigreerd naar Nederland, deed samen met Joep Dohmen (NRC) uitvoerig onderzoek naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. Zij brachten veel pijnlijke zaken naar boven. Voor hun onthullingen wonnen de journalisten diverse prijzen waaronder de H.J.A. Hofland Tegel en De loep voor beste onderzoeksjournalistieke productie. In 2010 werden ze uitgeroepen tot Journalist van het jaar. Robert stelde het seksueel misbruik in de kerk aan de kaak. Maar niemand wist dat hij zelf ook misbruikt was.

Terwijl Nederland keer op keer verbijsterd was door de misstanden die het journalistieke duo onthulde, wist niemand dat Robert Chesal als jongen in zijn toenmalige woonplaats Florida zelf ook was misbruikt. Dit gebeurt door een muziekleraar van de synagoge waar Robert zijn bar mitswa doet. Alle jongeren kijken op tegen muziekleraar Rick, dus Robert is apetrots als hij bij hem thuis wordt genodigd. Aarzelend accepteert hij tijdens dat bezoek de grote witte pil die hem samen met cola werd aangeboden. De pil is de drug quaalude, de XTC van de jaren zeventig. Een drug die Robert normaal vermijd. Maar bij de muziekleraar waant hij zich veilig. Niets blijkt minder waar. De leraar drogeert Robert en misbruikt hem.

Het misbruik is eenmalig en Robert heeft Rick nooit meer gezien. Hij spreekt er nooit met iemand over, uit schaamte. Maar ook omdat hij zichzelf schuldig acht; hij zou het wel over zichzelf hebben afgeroepen. Door voortdurend de verhalen aan te horen van de slachtoffers van de broeders, priesters en zelfs nonnen begint het langzaam maar zeker bij hem te dagen: hij ook slachtoffer. Hij heeft er net zo min als die andere jongens en meisjes om gevraagd. Robert besluit terug te keren naar Amerika. Op zoek naar zijn dader. Tot zijn grote ontluistering stuit hij daar op een heel ander en ingrijpend familiegeheim...

Sander de Kramer praat met Robert tijdens een wandeling op het mooie Ockhorstpad in Vierakker, Zutphen.

Bekijk de uitzending van KRO De Wandeling: LINK

 

DOCUMENTAIRE "CHOSEN"

chosen

Dertig jaar lang hebben Tom Perry, Mark Payge en Alastair Rolfe gezwegen over wat hen in hun kindertijd op de lagere school is overkomen. Tot ze vastberaden, helder en sereen hun verhaal vertelden: hoe hun misbruikers hen kozen, hoe ze de band tussen hen en hun ouders doorknipten, hoe ze hun een schuldgevoel aanpraatten en hoe de gebeurtenissen van toen heel hun verdere leven hebben beïnvloed.

De eerlijkheid en de moed van deze getuigen staat in schril contrast met het cynisme van één van hun misbruikers, de directeur van de school. De man werd nooit veroordeeld omdat de feiten verjaard waren toen zijn slachtoffers jaren later de moed vonden om hem aan te klagen.

Bekijk de film (engelstalig)